Home / Byt däck för miljöns skull

 
Att köra med rätt däck är viktigt för miljöns skull. Att köra med dubbdäck på sommaren kan vara miljöskadligt på flera sätt, därför är det klokt att i god tid inhandla mer lämpliga däck till sommaren.

För att hitta bra och billiga sommardäck går det att besöka www.dack365.se/sommardack/dack, som erbjuder ett brett urval av de mest ledande märken som finns på marknaden.

Byt ut dubbdäcken till sommaren

Det finns många orsaker till varför det är bättre att byta ut dubbdäcken mot sommardäck när det är lämpligt enligt rådande trafikregler. Dubbdäck ger ett större rullmotstånd, vilket ökar mängden koldioxidutsläpp. När dubbdäcken slits lossnar det partiklar, som skapar föroreningar i mark och vattendrag. Däck med dubbar skapar också slitage på vägarna, vilket ökar behovet av underhåll. Detta i sig skapar också mer utsläpp av koldioxid, då det krävs maskiner och resurser för att utföra vägunderhållet.

Att köra med dubbdäck i onödan kan också ge negativa effekter på folkhälsan. Miljöpartiet har tidigare velat införa en säsongsavgift för de som kör med dubbdäck i Stockholm.

–När barn och äldre drabbas av astma, cancer och hjärtsjukdomar måste något göras, sade då Daniel Helldén (MP).

Kontrollera lufttrycket

När du byter ut dubbdäcken mot sommardäck är det också bra att utföra andra åtgärder som minskar miljöpåverkan. När däcken har monterats på bilen är det lätt att glömma kontrollera lufttrycket. Både för lågt och för högt lufttryck har visat sig ha negativ påverkan på miljö och säkerhet, enligt forskning. När lufttrycket däremot är på rätt nivå leder det till att hjulets rullning sker på ett lättare sätt. Det gör att bilen inte drar lika mycket bränsle. Däcket får den bästa möjliga kontaktytan med vägbanan, eftersom däckets form blir bättre. Det gör att däcket får bättre vägegenskaper och håller längre.

När däcken inte klarar av att trycka bort det vatten som kan finnas mellan vägbanan och däcken kan det resultera i vattenplaning. Om däcken är slitna eller om vid körning med för hög hastighet ökar risken för att detta sker. Då kan däcken få mindre kontakt med vägbanan, vilket kan leda till att bilen blir svår att kontrollera. Ett bra lufttryck och nya däck är alltså att föredra, för att undvika olyckor.