Home / Fiska för miljön

 

Vår oerhört stora köttkonsumtion har kommit att bli en utav de största miljöbovarna. Att jaga vårt eget kött är däremot bättre för miljön, men det kräver en licens och mycket träning. Något som däremot både är hyfsat enkelt och bra för miljön är att äta fisk och fånga sin egen.

På Svenska Dagbladet kan man läsa om en amerikansk studie som visar att äldre som får i sig fett från fet fisk lever över två år längre än de som inte får det. Dödligheten i varje given ålder över 65 år sjönk med 27 procent för dem som hade högst halt av omega-3-fett i blodet. De som fått i sig mest av fettet via kosten minskade risken för att dö i kranskärlssjukdomar med hela 40 procent. För att få dessa positiva hälsoeffekter gäller det att äta ungefär två portioner fet fisk i veckan. Att äta fisk är alltså inte bara bra för miljön, utan även för hälsan.

Utrustning för fiske

Vill man börja fiska behövs den rätta utrustningen. Bland annat behövs ett bra spö och ett gäng olika drag. Man kan till exempel hitta bra wobbler för fiske på nätet. När man planerar på att äta den fisk man fångat behöver man dock tänka på att inte ta upp för små fiskar och fiskar som är viktiga för beståndet. Tar man upp dessa typer av fisk, leder det till ett ohållbart fiske, skriver man på NSD.

Miljömärkt fisk

Känner man inte att fiske är någonting man vill testa på men man ändå vill äta fisk som är bra för miljön, finns ett gäng alternativ. KRAV och MSC, som står för Marine Stewardship Council, är de två miljömärken för fisk som garanterar att fisken blivit fiskad på ett hållbart sätt. En MSC-märkning innebär att fisket har skett på bärkraftiga fiskebestånd, utan negativa konsekvenser för den marina miljön och med hållbara fiskemetoder. Den KRAV-märkta fisken ska fiskas på ett hållbart och spårbart sätt och utföras med säkra metoder. Läs mer.