Home / Handla med bitcoin utan miljöfarlig mining

 
Kryptovalutor, och då allra helst Bitcoin, är hetare än någonsin. Denna fria valuta som inte kräver någon inblandning av tredje part lockar många, kanske även dig? Det finns dock nackdelar med Bitcoin, till exempel miningen som är mycket dålig för klimatet. Du kan emellertid handla med valutan utan att fresta på miljön. Vi berättar hur här.

Vad är Bitcoinmining

När man säger mining går tankarna omedelbart till gruvor och utgrävning av ädla metaller. Det är lite så även bitcoinmining fungerar. Man gräver helt enkelt på nätet för att hålla blockkedjan uppdaterad och på så sätt även se till att nya blockkedjor kommer till. En blockkedja består av alla transaktioner som någonsin genomförts med Bitcoin. Till denna process krävs dock inte hackor och spadar utan datorer och massor av hårddiskar, något som kräver mycket el. Vill du handla med Bitcoin på ett miljövänligare sätt ska du skippa miningen och istället köpa bitcoin hos BTCX, något som går både smidigt och enkelt.

Därför är bitcoinmining dåligt för klimatet

För att kunna gräva efter Bitcoin krävs enorma mängder elektricitet. Faktum är att det sammanlagda nätverket i vilket Bitcoin ingår gör slut på lika mycket el som hela Finland under ett år. Det är lätt att förstå att det här är mycket dåligt för klimatet. Vi lever dessutom i en tid då vi behöver göra allt för att skona vårt klimat, något som gör miningen problematisk. Det är också på grund av detta som jättar som Tesla slutat ta betalt i Bitcoin av sina kunder. Använder du dig emellertid av de Bitcoin som redan finns bidrar du inte till lika stor klimatpåverkan. Det kan du göra genom att köpa valutan genom en seriös handelsplats, till exempel BTCX.

Så köper du Bitcoin

Hur gör man då för att köpa Bitcoin? Det är lätt att tro att det är en krånglig process, men så är faktiskt inte fallet. Allt du behöver göra är att besöka en handelsplats såsom BTCX, registrera dig och sätta igång att köpa valutan. Du kan betala på en hel rad olika sätt, till exempel med Swish, kredikort eller banköverföring. För att kunna förvara din valuta behöver du även skaffa en kryptoplånbok. Det är helt enkelt en digital plånbok som du förvarar din digitala valuta i. Ingen annan kan då komma åt den eftersom plånboken är krypterad.

Kryptovalutor kan bli miljövänliga

Trots att mining visat sig vara ett så pass stort problem så finns inga planer på att lägga idén om kryptovalutor på hyllan. Istället arbetar man för att göra kryptovalutorna mer energisnåla och därmed också mer hållbara för vår jord. Att handla med Bitcoin idag är dock inget som ger speciellt stor miljöpåverkan. Det är istället själva miningen som är den stora miljöboven. Köper du din valuta behöver du alltså inte vara rädd för att du bidrar till miljöförstöring. Det är dock viktigt att du läser på innan du börjar handla med Bitcoin, samt att du är medveten om att det är en valuta som rör sig mycket upp och ned i värde.