Home / Kritiserad jakt

 

Att jaga är naturligt och bra för såväl djuren som miljön, men när går jakten egentligen för långt? Nu kritiseras skyddsjakten på råkungar av Skånes Ornitologiska Förening som oetisk.

jägare hagelgevär MINDREAtt jakt hjälper till att hålla balansen i djurriket har vi tidigare skrivit om, och ett exempel på detta är skyddsjakten på råkungar som just nu är i full fart. Men det är inte alla som tycker detta är något bra initiativ, och av Skånes Ornitologiska Förening döms jakten ut som oetisk med argumentet att det inte är etiskt att skjuta fåglar som är på väg ut i livet. Detta är dock något som kommunen motsätter sig och försvarar skyddsjakten på råkungar med att jakten faktiskt utförs på strategiska platser – så som vid skolor och förskolor, skriver Västerbottens-Kuriren. Och själva anledningen till att man ens utför denna typ av skyddsjakt är eftersom att kommunen mottagit klagomål på råkspillning vilket anses innebära en hälsorisk, framförallt för barn. Men detta är något som Skånes Ornitologiska Förenings vice ordförande Kenneth Bengtsson inte håller med om då denna typ av skyddsjakt inte utförs på någon annan typ av djur utan endast när det kommer till råkorna:

”Han menar att råkorna inte utgör något hot mot människor och att de inte heller förstör för exempelvis lantbrukare. Och om råkorna ska jagas borde man vänta till slutet av sommaren.” läs artikeln i sin helhet hos Västerbottens-Kuriren.